Радан Кънев се опитал да спаси Плевнелиев, но всичко било предрешено

18:17, 20 май 16 / Политика 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всеки български политик знаеше, че след отвратителните медийни атаки в продължение на години, в които президентът Росен Плевнелиев остана незащитен и след трагедията, която му се случи, шансът той да се кандидатира отново бе малък. Всички виждаха как ГЕРБ протакаха номинацията му и Цветанов отказваше да го подкрепи.

Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в ефира на бТВ. Коментарът му е по повод днешното изявление на държавния глава, в което той обяви, че няма да участва в президентските избори на есен.

Според Кънев е налице опасността да останем без независим и надпартиен кандидат, който готов да брани външно политическата ориентация на страната ни.

„Тази опасност беше очевидна и ние останахме единствени срещу нея. Не ни стигнаха сили да убедим другите десноцентристки партии да влязат в диалог за повторната номинация на Плевнелиев“, обяви тъмносиният лидер.

По думите му новината е фактът, че сме загубили един човек, който умееше да работи по конкретни проблеми и кризи, като пази външно и вътрешно политически консенсус. Кънев определи Росен Плевнелиев като най-добрият български президент. „Днес имаме една очаквано лошо развитие на ситуацията, което ние се опитахме да предотвратим“, допълни той.

Попитан дали не се чувства отговорен за решението на държавния глава лидерът на ДСБ каза, че познава тази линия на разсъждения.

„Ние тръгнахме на диалог с ГЕРБ, защото президентът имаше нужда от широка публична подкрепа“, обясни Кънев и допълни, че ДСБ са се обърнали към ГЕРБ в един много труден момент.

„Виждате с какви лъжи се нахвърля отново Цветанов към мен. Повярвайте, не ми е било лесно да протегнах тази ръка към тях“, призна Радан Кънев и допълни, че е направил този компромис в името на националните интереси на България.

Според него страната ни е под геополитическа заплаха. У нас са били направени поредица от динамични мнозинства в парламента с участието на проруски партии – „Атака“ и хората на Христо Ковачки. По думите на тъпмносиния лидер трябва да дадем отговор на тази криза. Затова ДСБ е потърсило широка платформа, с която да го убедят Плевнелиев да остане.

„Вместо това колеги в българското дясно пространство решиха да му преодолеят ветото в парламента и то напълно безцелно“, каза Кънев.

Радан Кънев бе категоричен, че ДСБ повече няма да бъде част от управление на ГЕРБ, нито от Реформаторски блок, който е готов на всичко, само и само да е във властта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама