Д. Делчев: С решението си Плевнелиев сложи достойно точка на неприятна политическа интрига

18:36, 20 май 16 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С изявлението си, че няма да участва в предстоящите президентски избори държавният глава Росен Плевнелиев достойно сложи точка на неприятна политическа интрига, която се завъртя около него. Това заяви днес в Разград депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев.

Той отбеляза, че партиите от Реформаторския блок смятат още от следващата седмица да започнат преговори заедно с ГЕРБ и Патриотичния фронт в опит за издигането на единна кандидатура за президент на управляващото мнозинство. Делчев смята, че в рамките на мнозинството, ако успеят да се договорят за една обща кандидатура това ще бъде успешна кандидатура и тя ще може да отговори на вече франгментиращата се вляво коалиция между АБВ, БСП и с подкрепата на ДПС.

Депутатът коментира още, че реформаторите подготвят нов законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, защото считат, че текста, който касае отварянето на секции в чужбина не е достатъчно обмислен и не отразява волята на Реформаторския блок българите в чужбина да имат удобен достъп до секция, в която да могат гласуват.

Те смятат да предложат пълно либерализиране на системата за откриване на секции в Европейския съюз, така, че отново всяко консулство да може да прецени и да предложи на Централната избирателна комисия да открива секции в квартали, където това е необходимо и където има големи български общности, за да не се налага те да пътуват до дипломатическото или консулското представителство.

„За държавите от извъневропейския съюз ще предложим отново една система, която улеснява откриването на секции извън тези градове, в които има дипломатически и консулски представителства, така че и българите в Северна Америка, и българите в Канада да могат да упражнят своето право на вот свободно”, коментира народният представител от „Движение България на гражданите“.

Той каза още, че другата инициатива, която подготвят е промяна в Наказателния кодекс, която касае корупционните престъпления. Делчев заяви, че  Наказателния кодекс удобно е допуснал „дупки”, чрез които е възможно лица, които са извършили длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост, или такива, които са разходвали обществени средства за лична или чужда облага, въпреки присъдата, която получават да могат да заемат поста, на който са били.  За пример той посочи кметове, директори на областни земеделски служби, главни архитекти. „Дори да бъдат осъдени условно законът не предвижда тези хора да бъдат лишавани от права и те продължават да заемат позицията, която са използвали, за да се облагодетелстват”, коментира народният представител.

Димитър Делчев бе в Разград, за да се срещне с членове и симпатизанти на „Движение България на гражданите“ и на Реформаторския блок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама