На специално тържество в Кубрат наградиха призьорите в конкурса за хумор и сатира

18:58, 20 май 16 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На специално тържество днес, в ритуалната зала на читалището в Кубрат наградиха призьорите в конкурса за хумор и сатира. Водещ на събитието бе популярният актьор Вели Чаушев, съобщиха от общинската администрация.

В тазгодишното, девето поред издание на Националния конкурс за хумор и сатира участваха 70 хумористи и сатирици от страната. Сред тях бяха и представители от Разградска област - от Кубрат, Разград и Исперих. Творбите на всички бяха разгледани и оценени от жури с председател Борис Арнаудов и членове акад. Румен Леонидов, Георги Василски и Николай Пекарев.

Конкурсът бе в три раздела. Победител в раздел „Карикатура“ е Ириен Трендафилов от Пловдив. На второ и трето място са класирани Цочо Пеев от Пловдив и Димитър Атанасов от Кубрат.  Поощрение получи Силвия Ганчева от Бургас.

Специалната награда на името на Велко Велков, присъдена от неговия син Владо Велков - художник и преподавател в Художествената академия в Берлин, Германия получи Марио Иванов от София.

Първо място в раздел „Стихотворения или кратък хумористичен разказ“ спечели Емил Измирлиев от София. Втора награда получи  Александър Щинков от  Кърджали,  а трети остана Димитър Грудев от  Варна.  Поощрителна награда в този раздел  журито присъди на Александрина Шаханова от Русе.

В категорията „Кратки сатирични форми“ първа награда не се присъжда, а на второ място са класирани Васил Аврамов от гр. Левски и Иван Беловски от София. На трето място бе отличен Борис Цветанов от Долна Оряховица,  а поощрения получиха Динко Павлов от Бургас и Илия Берберов от гр. Аксаково.

Две специални награди бяха присъдени и от Българско национално радио на д-р Красимир Манолов от Кубрат и на Дулинко Дулев от Разград.

В рамките на тържеството бе открита карикатурна изложба на Валери Александров - Валекс от София. Той  бе избран за почетен член на хумористичния клуб „Жарава“ в Кубрат. Стоян Черников от Кубрат показа своя инсталация, а най-добрите карикатури на участниците в конкурса бяха изложени във фоайето на читалището.  Участниците и гостите на тържеството получиха специален вестник с  всички наградени творби, както и  произведения на местни и други творци.

Организатори на Националния конкурс за хумор и сатира в Кубрат са общината, програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и местният клуб на хумориста "Жарава". Началото на творческата надпревара е поставено през 2007 година. През годините конкурсът предизвиква голям интерес в страната и до днес в него са участвали над 1100 творци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама