Първан Симеонов: Плевнелиев бе трудно избираем

20:13, 20 май 16 / Политика 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се кандидатира отново изглеждаше логично по няколко причини. Първо, той беше трудно избираем. Това е един от президентските мандати с най-нисък личен рейтинг, за което не е задължително да е виновен или невинен Плевнелиев.

Това каза пред София Topnovini.bg Първан Симеонов, изпълнителен директор в „Галъп Интернешънъл“. Според експерта Плевнелиев очевидно е имал разминавания с ГЕРБ и както се видя „те не го прегръщат много охотно“.

По думите на Първан Симеонов третата причина е свързана с това, че през последните дни част от екипа на държавния глава го е изоставил, като някои от кадрите в него са станали посланици.

„В известна степен Плевнелиев прочиства пейзажа от варианти за ГЕРБ, десницата и дори за управляващия формат в 43-ото Народното събрание“, посочи политологът и допълни, че президентът е бил желан от всички, но само на думи.

Попитан дали причината за решението на Росен Плевнелиев може да се търси в желанието на ДСБ да го номинират отново с подкрепата на ГЕРБ Първан Симеонов обясни, че е възможно да се търси връзка и с действията на Патриотичния фронт. „Те надделяха над президента и наложиха своята воля на ГЕРБ“, каза той.

Политологът определи действията на ДСБ като по-скоро медиен ход, отколкото реална подкрепа за Плевнелиев. ГЕРБ и ДСБ прекрасно знаели, че Росен Плевнелиев е трудно избираем за втори мандат особено при издигането на общ ляв кандидат.

„По-скоро по този начин някак си ускориха това развитие на нещата. ДСБ търсиха влизане в медиите и дори протягане на ръка към Борисов за общи действия“, е мнението на Първан Симеонов. Той допуска причините пред Плевнелиев да са лични и човешки и е възможно държавният глава да е усетил „накъде духа вятъра“.

„Най-голямата интрига към момента, свързана с президентските избори, е коя ще бъде номинацията на ГЕРБ. Дали те ще потърсят партийна или ще излъчат някаква креативна кандидатура“, допълни политологът Първан Симеонов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама