Отличиха творци с "Награда Пловдив" (снимки)

20:48, 20 май 16 / Култура 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дейци в сферата на културата получиха тази вечер своите отличия "Награда Пловдив", предаде репортер на Пловдив Topnowini.bg

Моника Роменска получи призът за изобразително изкуство, в една от най-оспорваните категории, където 11 номинации се бориха за отличието.



Наградата за литература отиде при писателя Недялко Славов за романа "432 херца", а отличие за журналистика получи краеведът Владимир Балчев за поредицата си "Забравеният град".

Бившият председател на Общинския съвет арх. Илко Николов получи " Награда Пловдив" за архитектура с проекта си за храма "Св. Николай Чудотворец".

Директорът на Държавна опера – Пловдив Нина Найденова получи тазгодишното отличие за музика.

Катедра "Приложни изкуства" на АМТИИ получи наградата за фотография и операторско майсторство. Тя бе присъдена на Академията за фотографската изложба на дипломантите от специалност "Графичен дизайн и фотография " випуск 2015, както и за разкриването на нова бакалавърска специалност "Фотография" от учебната 2015/2016г.



"Награда Пловдив" за превод получи Иван Вълев за "Морал" от Тадеуш Доленга – Мостович.

За театър статуетка отнесе актьорът Стефан Попов. Призът му бе присъден за ролята Едуин Бут в моноспектакъла "Аз, Актьорът? Брат ми уби президента".



Категорията Изкуство, предназначено за деца отличи Държавния куклен театър.

За първи път бе връчена и специална награда от Френското консулство в Пловдив на Градската художествена галерия и ОИ "Старинен Пловдив" за изложбата "100 френски гравюри", която възстановява шедьоври от Лувъра.

Превърналото се в традиция отличие за дарител отиде при "КЦМ 2000" АД, което спонсорира над 20 културни прояви в Града под тепетата. 

Домакин на церемонията бе Пловдивската опера, която с песен напомни, че иска да се сдобие със собствен дом. От своя страна участникът в развлекателната програма на наградите - директорът на Драматичения театър - Пловдив Кръстю Кръстев се похвали, че акт 15 е вече в джоба му за изгорялата зала на Драмата и наесен пловдивчани ще могат да я посетят.



 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама