Плодовете и зеленчуците поевтинели значително, сочи проучване

20:58, 20 май 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 34.8% са поевтинели оранжерийните краставици и корнишони за първото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период миналата година, съобщиха от Националния статистически институт. Значително понижение, макар и с по-ниски нива, се наблюдава при цялата зеленчукова продукция.

Например зелето е поевтиняло с 16.2%, а картофите с 5%. Оранжерийните домати са поевтинели с 27.4%, а меката пшеница с 9.7%.

Следва да се отбележи, че става въпрос за цени на едро, формирани на първото стъпало по търговската верига – производителят. Промяната в цените при крайния потребител е по-малка, но все пак осезаема.

В общ план се наблюдава поевтиняване на зеленчуците като цяло с 19.5%, на плодовете с 13.9% и на зърнените култури с 4%.

През първото тримесечие на 2016 г. спрямо същото тримесечие на 2015 г. по-ниски са цените на зърнените култури - с 4.0%, на пресните зеленчуци - с 19.5%, и на плодовете - с 13.9%.

Значително намаление се забелязва и при животните и животинските продукти. Най-голямо е понижението в цената на свинете - с 4.9%. Козето и кравето мляко са поевтиняли съответно с 14.2% и 13.8%. Повишава се цената единствено на овчите продукти – овцете са по-скъпи с 10.8%, а млякото им с 6.8%.

Въпреки че подобно поевтиняване на земеделската продукция е в полза на крайния потребител, то неминуемо води до увеличаване на загубите за агросектора. Негативните тенденции за него обаче донякъде се притъпяват от поевтиняването на продуктите и услугите, необходими за производството.

За първите три месеца на текущата година, спрямо същият период за 2015 г, електроенергията и горивата поевтиняват с 8.8%, продуктите за растителна защита с 12.6%, а цените на минералните торове бележат 3.4 процентен спад. Увеличават се обаче цените на ветеринарните услуги, фуражите и посевния материал съответно с 8.2, 4.1, и 1,5 процента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама