Румяна Коларова: Президентът беше принуден да избърза с решението си

21:30, 20 май 16 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всичко, което се случи в парламента и в страната принудило Плевнелиев да избърза с решението си дали ще се кандидатира за втори мандат. Това обясни в ефира на БНТ съветникът на държавния глава Румяна Коларова.

Днес Росен Плевнелиев обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. Причините, които изтъкна за решението си, били лични. Припомняме, че тази седмица депутатите отхвърлиха ветото му върху поправки в текстове от Изборния кодекс. Междувременно от ДСБ обявиха, че ще подкрепят кандидатура на Плевнелиев, а той ги контрира, като заяви, че никой от тях не е говорил с него за това.

Росен Плевнелиев беше обявил, че ще каже решението си за предстоящите избори през юни. Коларова разказа, че тази сутрин, без да предупреди никого, държавният глава пристигнал в Президентството с готова написа реч, че няма да се кандидатира.

Съветничката му подчерта, че решението е било провокирано от „няколко неща, които вървели в пакет“.

„Той очакваше да има съдържателен дебат в парламента – за изборния кодекс, за съдебната реформа, но дебата се изроди в спекулации на тема предизборна кампания“, обясни Коларова.

Добави, че всички партии започнали да се фокусират върху държавния глава. „Той винаги е бил готов да носи отговорност, да взима тежки решения и за това така постъпиха с него“, каза тя.

„Президентът има характер и няма да се промени логиката на поведението му до края на мандата му. Позицията и ходовете на президента и институцията зависят от положението в страната. Колкото по-голяма криза и проблеми има в политическия живото, толкова повече ролята му се засилва“, обясни още съветничката на Плевнелиев.

Тя подчерта, че заслугите на Плевнелиев са големи. Даде за пример, че до този момент той никога не се е подчинявал на политическа кампания. „Това е първият президент, който не е спекулирал с популярни позиции и обещания. Той винаги е бил този, който трябва да вземе правилното решение на момента“, каза Румяна Коларова.

„Държавата има нужда от държавен глава и той ще продължи да е твърдо такъв“, отсече съветничката.

Румяна Коларова каза още, че Росен Плевнелиев е първият президент, който събрал своите предшественици заедно и сформирал Съвет на президентите. „Той е първият, който викаше парламентарно представени партии, за да се консултира с тях“, подчерта Коларова

Тя заяви, че „ако ходът на съдебната реформа наложи, Пленелиев ще инициира промяна в конституцията“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама