Изложба за Иван Вазов гостува в Добрич

22:25, 20 май 16 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вещи и книги на Патриарха на българската литература показва изложбата „Вазов и Сопот”. Тя бе открита тази вечер в дом-паметника „Йордан Йовков” в Добрич. Представи я директорът на къщата-музей „Иван Вазов” в Сопот - Стефан Филчев.

Изложбата е посветена на 165 години от рождението на Иван Вазов и 80 години от създаването на къщата-музей.

Сред интересните документи, които гостуващата експозиция показва, е нотариалният акт за земята, на която е била и е възстановена родната къща на поета и писателя, която братята и сестрите на Вазов продават символично.

Настоящата къща е била възстановена със събрани от инициативен комитет 300 хил.- златни български лева, защото истинската родна къща на Иван Вазов е изгоряла през 1877 г., а майка му баба Съба е била принудена да бяга. Къщата е възстановена по спомени на неговите близки.

В една от витрините са показани книги на Вазов, преведени на японски, китайски, индийски и други езици.

Стефан Филчев разказа за детето и младежа Вазов. Оказва се, че той далеч не е бил сред най-послушните. Затова често майка му Съба Вазова го назидавала и наказвала за белите и пакостите, които правел. Независимо от това обаче малкия Иван бил много ученолюбив, разказа още Филчев.

Директорът на къща-музей „Иван Вазов” връчи на директора на Регионалния исторически музей в Добрич кристала на Вазовия музей.

Д-р Кремена Митева подари на госта книги за Певеца на Добруджа - Йордан Йовков, в чийто литературен музей до края на юни ще гостува експозицията от Сопот.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама