С конкурса "Сарандев" Добрич отново е на музикалната карта на България (снимки)

22:54, 20 май 16 / Култура 25 630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С галаконцерт в препълнената зала на Младежкия дом завърши възобновеният след тригодишно прекъсване Европейски поп-рок конкурс "Сарандев". Кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи наградите на отличените изпълнители.

Гран при на 25-ото му издание бе присъдено на 16-годишната ученичка от Русе Мирела Димитрова. Тя получи статуетката на конкурса, изработена от Георги Стефанов, както и картина на художника Николай Тодоров.

В първа възрастова група първо място бе присъдено на Гала Ботева от Севлиево, на второ са класирани Милица Мартинова - Велико Търново и Пресияна Димитрова от Русе. Третото място е за Елеонора Иванова от Пловдив, Преслава Петрова - Разград, Любомира Вушева - Ботевград. В тази категория поощрителни награди получават Димитрина Германова, Полина Семендяева и Габриела Иванова от Добрич.

Във втора възрастова група победител е Иван Гайдаров от Разград, следван от Виктория Пенева от Добрич и Кристиана Асенова от Търговище - на второ място и Даниел Николов от Стара Загора, Инга Гарановши от Молдова и Стефани Маринова от Добрич - на трето място. Поощрителни награди получават Златомира Драголова и Борис Байчев от Добрич, както и Ема Галанаки - Гърция.

При най-големите участници първото място е за Кулаим Каирбаева от Казахстан; второ място - Симеон Желязков от София; трето за Кристина Христова от Генерал Тошево. Поощрителни награди получават Мария-Йоанна Флори от Гърция и Лана Анцаридзе, която живее в Добрич, но е родена в Беларус и е музикант, хореограф и танцьор.

Журито благодари на кмета Йордан Йорданов за това, че след няколкогодишно прекъсване, конкурсът бе възстановен.

"Едно от първите решения, които аз и моят екип взехме, след като встъпихме в длъжност през 2015 г. бе именно това да възобновим поп-рок конкурса "Сарандев", който незнайно защо бе преустановен през 2012 г.", каза кметът Йордан Йорданов. Той благодари на всички, участвали в организацията на конкурса, на журито. Той честити победата на всички наградени изпълнители и най-вече честити победата на Добрич, защото градът ни показа, че трябва да е на картата на поп-рок музиката в България, каза кметът Йордан Йорданов, който официално закри конкурса. След това прозвуча музикалният знак на конкурса „Сарандев”, написан от Николай Кидиков.

Носителите на Гран при и на първи награди от тазгодишното издание на конкурса изнесоха галаконцерт. Той бе последван от рецитал на Михаела Филева, спечила Гран при на конкурса "Сарандев" преди 8 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама