Празнично шествие, изложби и базар на книгата в столицата за 24 май

23:48, 20 май 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната община и Министерството на образованието и науката организират празнично шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. 

Началото на шествието е в 10.30 ч. от Археологическия музей до Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”.

В 11.00 ч. започва официалната церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Програмата включва тържествен водосвет, изпълненение на  хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, участие на деца от 22 СОУ „Г. С. Раковски” и 60 ОУ „Св.св. Кирил и Методий”. 

В празника ще се включат президентът Росен Плевнелиев, кметът на София  Йорданка Фандъкова и главният уредник на къща-музей „Иван Вазов” Мирела Иванова. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Пламен Манасиев.

След края на церемонията в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” може да бъде разгледана националната изложба „Благословен с мъдростта”, посветена на 1100-годишнината от кончината на Свети Климент Охридски.

НХА с дискусия и изложби

В деня на просветата и Националната художествена академия е подготвила празнична програма. Ще бъдат представени десетки изложби. В академията ще бъде проведена и дискусия на тема „Българската кирилица“. 

Тя е организирана съвместно с Музея за история на София и ще се проведе на 24 май от 11:00 часа в Музея за история на София, пл. „Бански“ 1.

Пролетен базар на книгата 

В празничния ден започва и „Пролетен базар на книгата”. Най-голямото пролетно книжно изложение у нас ще предложи разходка сред книгите, представяйки близо 100 български книгоиздатели и книготърговци. 

В шестте дни на изложението /24 – 29 май/, в Националния дворец на културата, както и на различни места в София ще се проведат над 55 събития – премиери на книги, четения и срещи с повече от петдесет български автори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама