Отбелязват с редица прояви нощта на музеите в Шумен

06:53, 21 май 16 / Култура 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният исторически музей в Шумен отново се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите. Тя се организира всяка година от 2005 г. насам и това е нейното дванадесето издание. Традиционно се отбелязва в съботата, най-близка до 18 май – Международен ден на музеите, а тази година – на 21 май. Днес всички експозиции в Шумен ще бъдат отворени за посещение със свободен вход от 16.00 до 24.00 часа.

Част от богатата програма ще бъде отново изнесена на площадката пред централната експозиция на музея. От 16.00 до 19.00 часа на малките посетители ще бъде предоставена възможност да пояздят пони. След това, също там, ще започнат фолклорни изпълнения на деца от ЦДГ № 10 „Брезичка” и СОУ „Сава Доброплодни”. Ще бъдат извършени и занаятчийски демонстрации на сарач и ковач.

В Мраморното фоайе ще бъдат представени две изложби – „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш“, с която гостува Етнографски музей на открито „Етър” и „Те ни пазят от зли сили”, представяща амулети и вотиви от богатия фонд на РИМ – Шумен. Те определят и главната тема, обединяваща мероприятията в тазгодишното издание на Европейската нощ на музеите в Шумен – „Конете в миналото и днес“.

В залите на музея ще бъдат организирани кътове за тематични презентации, работилници и ателиета за оцветяване на гипсови отливки на кончета, за изработка на тотеми и декоративни подкови, школо за млади съхранители и дарители. Ученици от Общински детски комплекс – Шумен, с ръководител Ангел Минчев ще демонстрират уменията си по дърворезба.

Със съдействието на Националния исторически музей – София и Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките в зала „Съкровищница” ще бъде представено единственото точно копие на съкровището от Над сент Миклош.

В същата зала ще бъдат отново експонирани находките от Кабиюк, Дивдядово и Велино, част от тематичната изложба „Аристократи и войни. Сребърните колани на българите VII–VIII век”, предизвикала голям посетителски интерес в НИМ София.

Останалите четири музейни експозиции в града също ще се включат в инициативата със същото работно време, от 16.00 до 24.00 часа и свободен вход.

Всички жители и гости на града, посетили и петте експозиции по време на Европейската нощ на музеите ще участват в томбола, която ще бъде разиграна в Регионалния исторически музей в полунощ на 21 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама