Компютърен спец подарява виртуална разходка в пловдивския Исторически музей

07:52, 21 май 16 / Култура 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Виртуалното копие на експозицията "Съединение на България от 1885 г." ще бъде демонстрирано днес в Пловдив по време на дванайсетото издание на Европейската нощ на музеите. Авторът Симеон Марлоков ще покаже пред публиката завършения проект, след което програмата ще може да бъде сваляна от официалната интернет страница на Регионалния исторически музей в Пловдив.

Създателят на виртуалната разходка е възпитаник на Образцовата математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" и Техническия университет. Целта на проекта му е всеки да може да осъществи т.нар. first-person виртуално посещение на музея по всяко време и от всяко място на света посредством мобилните устройства, с които разполага.



Проектът "Виртуална разходка" е уникален за нашата страна, а не са много и световните музеи, които могат да се похвалят с толкова детайлно виртуално копие на своя експозиция. Началната цена за изработване на подобна програма започва от десетки хиляди долари, а за целта се ангажира екип специалисти. Симеон Марлоков я създаде за Регионалния исторически музей в Пловдив напълно сам и безплатно.

През 2014 г. Марлоков - тогава ученик в ОМГ "Акад. Кирил Попов", решава да покаже, че някои от ефектите на глобализацията могат да се превърнат в решения за някои от дефектите. Мотивира го желанието да покаже Регионалния исторически музей в Пловдив и на онези млади българи, които не намират време да посетят експозициите. Младежът е вдъхновен и от кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата и необходимостта чужденците да се запознаят с културно-историческото наследство на Града под тепетата.



Пловдивчанинът използва своите софтуерни умения и потенциала на новите технологии, за да създаде детайлно виртуално копие на експозицията "Съединение на България от 1885 г.", което може да бъде свалено от интернет и инсталирано на всеки компютър или смартфон. Първата демоверсия беше демонстрирана в зала "Съединение" по време на десетото издание на Европейската нощ на музеите през 2014г. Тя получи отлични отзиви от публиката и поканените за събитието софтуерни специалисти. За 6 септември 2015г. беше готова и втората демоверсия, с която Симеон - вече студент в Техническия университет, впечатли президента Росен Плевнелиев и кмета Иван Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама