Започва Международният фестивал "Приятелство без граници", 20 състава идват в Сливен

08:43, 21 май 16 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
20 детски състава ще вземат участие в 20-тото издание на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”, който ще се проведе в Сливен от днес, 21 май,  до 26 май 2016 г.

Днес просигат десетте чужди състави, които ще участват във фестивала, съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова. Тази година Сливен ще бъде домакин на гости от Беларус, Грузия, Индия, Литва, Македония, Молдова, Полша, Словения, Турция и Унгария. Участие във фестивала ще вземат и 10 състава от Сливен и общината – танцов състав „Веселие” при СОУ „Хаджи Мина Пашов”, детски фолклорен ансамбъл „Българче” при ОУ „Христо Ботев” и НЧ „Хаджи Димитър – 1937”, детски танцов състав при ОУ „Димитър Петров” и НЧ „Зора – 1860”, танцова студия „Аглика” при СОУ „Константин Константинов”, детски танцов състав „Детелини” при ОУ „Елисавета Багряна”, детски танцов състав „Бисерче” при Военен клуб, детски танцов ансамбъл „Тракийче” при Общински детски комплекс, танцовите състави при Културно-просветните дружества на каракачаните в Сливен и в квартал „Речица”, както и детски танцов колектив „Здравец” при НЧ „Слънце – 1928” – село Гавраилово.

Символичен домакин на фестивала е детски танцов ансамбъл „Тракийче” при Общински детски комплекс.

Фестивалната програма започва на 22 май, когато представители на гостите от чужбина и символичният домакин ще бъдат приети от кмета на община Сливен Стефан Радев в 10.00 часа и от областния управител Татяна Петкова в 11.30 часа.  По същото време с начален час 11.00 часа чуждите групи ще участват в концерти на различни места в града – Дом за стари хора, паркинга на магазин „Лидл” в квартал „Дружба”, пред паметника на Панайот Хитов в квартал „Ново село”, пред сградата на НЧ „Хаджи Димитър – 1937” в квартал „Клуцохор” и в Градската градина.

В 17.15 часа от Градската градина ще започне дефилето на участниците, което по традиция ще бъде водено от гайдарски оркестър при НУФИ „Филип Кутев” – Котел. Официалната церемония по откриването ще започне в 18.00 часа на площад „Хаджи Димитър” с обща композиция на съставите от Сливен. След церемонията ще започне представянето на участниците във фестивала на откритата сцена на площад „Хаджи Димитър”. Първият ден ще приключи с празнични илюминации.

На 23 май в 9.30 часа започва „Творческата работилница”, която ще се проведе в Средновековната крепост „Туида”. Тя включва „Училище по танц”, арт-работилници, исторически работилници и др., в които децата ще имат възможност да общуват и развиват своята креативност и стремеж към творчество и изобретателност.

Вечерта групите ще отпътуват за концерти в селища от общината. Тази година гости от чужбина ще посрещнат селата Горно Александрово, Биково, Мечкарево, Гавраилово, Трапоклово, Ковачите, Сотиря, Николаево, Младово и Старо село.

На 23 май започва и програмата за честване на 24 май – Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост с тържествен концерт за връчване на наградата „Аргира Жечкова” и на награди на изявени дейци на образованието, науката и културата, който ще се проведе от 18.00 часа в залата на НТС. В концерта участва Симфоничен оркестър – Сливен. Солисти ще бъдат Мариана Панова – сопран и Ивайло Михайлов – тенор. Гост-диригент -  Диан Чобанов.В 20.00 часа на откритата сцена на площад „Хаджи Димитър” ще започне концертът на специалния ни гост Васил Найденов.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май ще започне с празници по училища, в които ще участват и участниците от фестивала. В 11.00 часа от Градската градина ще тръгне празничното шествие, което ще бъде водено от Военен духов оркестър – Сливен и мажоретния състав при ОУ „Елисавета Багряна”. От 11.30 часа на площад „Хаджи Димитър” ще започне празничният ритуал. След неговото приключване ще започнат концерти на участниците във фестивала под наслов „Поздрав от приятели” на откритата сцена на площад „Хаджи Димитър”, пред бившето кино „Българка” и пред сградата на НТС.

В 12.00 часа по традиция кметът на община Сливен Стефан Радев ще приеме в общината даровити деца от сливенските училища.

След 12.30 часа всички желаещи могат да се включат в публична диктовка по инициатива на СОУ „Константин Константинов” и Института за български език при БАН. Пунктовете ще бъдат разположени пред сградата на Общината.

А след 14.00 часа участниците във фестивала ще отпътуват за Сливенските минерални бани, където ще участват във Фолклорен хепънинг.

Гала-концертът и закриването на фестивала ще се проведе на 25 май от 18.00 часа в залата на Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама