За Мартин Димитров цените на горивата в България не трябва да са над средните европейски

08:45, 21 май 16 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конкуренцията в България трябва да работи на пазара на горива. Не бива да допускеме цените на горивата да са над средните в Европейския съюз, каза депутатът от гражданската квота на Реформатоския блок Мартин Димитров в сутрешния блок на „Нова“.

Проблемът на пазара на горива в страната е, че през последната година и половина има съмнение за картел на пазара на горивата. В международен аспект има поскъпване на цената на петрола през последните месеци от 30 на 40 долара за варел. Това е причина за някакво поскъпване, но в България има някаква аномалия.

Бензинът в страната се продава на цени от 1,68 до 1, 98 лв, а дизелът от 1,61 до 1,94 лв. Според Димитров в Бургас трябва да се предлагат най-ниските цени, защото там са и производителите на горива. В Бургас обаче цените са по-вискоки, отколкото във Варна и в Сливен, посочи той и допълни ,че няма пазарно и логично обяснение. Извънпазарно се прави разследване за картел, защото само по този начин се установява дали има нарушение в конкуренцията, каза още депутатът.

Според него високата цена на горивата означаво по-нисък растеж на икономиката, тоест по-малко рабони места и по-високи разходи. Той обясни, че това спъва развитието в България.

„Когато виждаме, че обичайните икономически модели не работят, решението може да бъде намерено с разследване. То трябва да извади причините за тези аномалии“, каза още Димитров. Той допълни, че до момента няма устойчиво решение на проблема.

По неговите думи целият състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще бъде сменен. Процедурата за избор на нова КЗК е стартирала, отбеляза той, като се надява новата комисия да бъде избрана преди лятото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама