Плевнелиев прави последен опит за уговорка с Борисов, убеден е Андрей Райчев

09:27, 21 май 16 / Политика 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неспособността на президента Росен Плевнелиев да каже с какво точно ще се занимава, след като отказа да се кандидатира за втори мандат, е опит за последна уговорка с премиера Бойко Борисов за заемане на еврокомисарския пост на мястото на Кристалина Георгиева. Това каза социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на „Нова телевизия“.

По неговите думи Плевнелиев си представя политиката като уговорки и тайни споразумения, без да си дава сметка за по-едрите неща.

„Той се появи на този стол, да топли стола на Бойко Борисов“, убеден е Райчев. Според него президентът е „фалирал“, защото депутатите са престанали да се съобразяват с него. Отхвърлянето на ветото на промените в Изборния кодеск също е повлияло.

Райчев приветства решението на държавния глава, защото по този начин агонията на Плевнелиев свършва. По неговите думи той е бил слаб президент. Причините, които Райчев изброи, са, че президентът е назначил две служебни правителства, които са имали слаби министър-председатели, оплескал е отношенията ни с Русия в надеждата, че американците ще го подкрепят за втрои мандат, маневрирал е с Ирина Бокова, за да може Кристалина Георгиева да осовбоди еврокомисарското място, за което той кандидатства. „Това бяха едни много неуспешни 4 години“, каза още социологът.

Политологът Евгений Дайнов от своя страна не се съгласи с оценката на Райчев. Той припомни, че Плевнелиев е спрял безобразието с поправките в Закона за горите в предното правителство на Борисов.

„Няколко пъти налага вето и спира разни безобразия, които се случват“, отбеляза той и допълни, че го е било срам от български президент, но не и от този.

„Кой български президент е излезнал при протестиращи да ги попита за какво протестират“, попита Дайнов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама