Български концерт вдигна на крака “Кадоган хол”

12:34, 21 май 16 / Култура 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Естетическа комбинация от класическа музика и традиционен български фолклор, джаз и етно джаз превърна петъчната вечер в Лондон в истински празник на българската култура.

Галаконцерт, подготвен от екипа на Български културен институт - Лондон, с директор Светла Дионисиева, вдигна на крака прочутата зала “Кадоган хол” в столицата на Великобритания.

По време на целия концерт сцената грееше в цветовете на българското национално знаме – бяло, зелено и червено. Публиката дълго аплодираше прекрасните изпълнения на Лондонския камерен оркестър с диригент Иван Янъков, Лондонския български хор, Мистерията на българските гласове, Теодосий Спасов, Четиримата пианисти: Ангел Заберски, Георги Черкин, Живко Петров и Иван Янъков и джазмените Борис Таслев и Димитър Семов.

Впечатляващото събитие е първото от редица прояви в хода на подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз.

Министърът на културата Вежди Рашидов поздрави препълнената зала с думите: “Българският талант прави света по-красив. В навечерието на най-светлия ни празник – 24 май, аз съм горд, че най-добрите сцени и зали отварят врати за изкуството на българските творци и изпълнители”.

В началото на галаконцерта бяха връчени и традиционните награди на българското Министерство на културата. Те се присъждат на личности, спомогнали за популяризирането на българската култура в Обединеното кралство. Министър Рашидов награди с високото отличие „Златен век” – печат на Симеон Велики и с почетна грамота Тони Палмър, един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Филип Бергсон, който е известен филмов критик и журналист, също бе удостоен от министър Рашидов с отличието „Златен век” - печат на Симеон Велики и с почетна грамота. Престижното отличие им се присъжда за заслугите им за развитието на културното сътрудничество между двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама