Европейската нощ на музеите в Пловдив започва от Градската художествена галерия

15:46, 21 май 16 / Култура 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската нощ на музеите в Пловдив ще бъде официално открита тази вечер в 18 часа от заместник-кмета по културата Амелия Гешева в Градската художествена галерия (ГХГ).

Програмата ще започне с необикновен дарителски акт - КЦМ АД ще подари на галерията картина на известния художник Димитър Христович с артистичен псевдоним HR-Stamenov, съобщиха от Община Пловдив. Творбата представлява живописен "портрет" на светлинната инсталация Space 0 Space, показана в сградата на нейната Постоянна експозиция през 2012 г. Представянето на HR-Stamenov се осъществява с техническото съдействие на Софийската градска художествена галерия.

В залите на Главната пловдивчани и гостите на града ще могат да разгледат произведенията на 63-ма художници от Петия национален конкурс "Алианц България" за живопис, скулптура и графика.

Ученици от ХГ "ЦанкоЛавренов" ще рисуват на живо пред посетителите, за да ги направят свидетели на творческия акт на създаването на художествено произведение. Техни връстници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, гримирани и облечени в подходящи костюми, ще се смесят с гостите в ГХГ, представяйки оживели класически персонажи, за да провокират интелектуално публиката.

От 19 часа младежи от куклено-театрално студио "Импресия" с ръководител Соня Ботева ще представят миниатюрите "Метаморфози".

От 21.30 часа актрисите от Студио "Пантарей" Мария Димитрова и Деница Гергеникова ще изпълнят театрално-танцови етюди "Скулпурите оживяват" .

В Постоянната експозиция "Икони" на ул. "Съборана" 22 от 18 до 19 часа деца от Неделното училище към храма "Св. св. Константин и Елена" ще изпълняват химни на Светите братя Кирил и Методий и на Светите равноапостоли Константин и Елена. Във фоайето на Иконната галерия ще бъдат подредени и икони, рисуваниотдецата.

В Постояннага експозиция живопис "ЕнчоПиронков" от 19 часа малките художници от ателие "Севколорит" ще се представят с рисуване пред посетителите и с изложба на тема "Вдъхновени от творбите на Енчо Пиронков".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама