С изложби и концерти канят в музеите в Стара Загора

15:58, 21 май 16 / Култура 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стара Загора се включва активно в "Европейска нощ на музеите 2016" . Освен Регионалния исторически музей, совите врати отварят и Музеят на религиите, Художествената галерия , Къща-музей „Гео Милев” и Музей „Неолитни жилища”.

В Регионалния исторически музей днес ще бъдат открити две изложби. "Фибули от античността" представя материали от частната колекция на Стефан Шоселов. Фибулата е вид катарама, служеща едновременно за закрепване и украса на облеклото. Тя придържа дрехата или две дрехи една към друга. Могат да се видят експонати изработени от желязо, бронз, сребро и злато използвани в периода VIII в. пр. Хр. – VII в. сл. Хр.

Изложба "Стъклото през хилядолетията" пък представя пътят на стъклото от времето на неговото откриване преди повече от пет хиляди години до днес. От скъп материал, който служи само за направа на предмети за разкош и украса, то става един от най-използваните материали. Представени са различни видове съдове от периода от II в. сл. Хр. до последните години на XX в. и накити от II в. до XIV в. Чрез богат илюстративен материал и обяснителни текстове са представени основните етапи в развитието на стъклопроизводството, използваните техники и видовете стъкло.

Държавна опера Стара Загора също се включва в европейската инициатива. В Регионален исторически музей Стара Загора ще има концерт на струнен квартет „Арс Нова“. В Историческия музей в Казанлък ще се изявят Трио „Реверанс“, а в Археологическия музей в Раднево ще има концерт на Вокална формация „Иринополис“ с диригент Младен Станев.

 Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 12-тото издание на Нощта, Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама