Филм за 70-годишнината на Нешка Робева се завърта във ФКЦ

16:18, 21 май 16 / Култура 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На предстоящия само след няколко дни - на 26 май, 70-годишен юбилей на най-титулованата българска треньорка - Нешка Робева, са посветени прожекциите на документалния филм „Легендата“. Варненци и гостите на града ще могат да видят лентата от 23 до 26 май във Фестивалния и конгресен център.

През 80-те и 90-те години на ХХ век „златните момичета“ на легендарната Нешка Робева печелят стотици медали на световни и европейски първенства и олимпиади - българките са неоспоримият номер 1 в света в художествената гимнастика, на не едно състезание се случва да заемат всички места на почетната стълбичка, десетките в оценките са нещо обичайно за отбора ни, а имената на Анелия, Лили, Диляна се знаят от всички. Колкото до тяхната треньорка - „Нешка няма грешка“ е лозунг, без който не минава нито една публична изява на гимнастичките ни от онова време. И не защото е времето на лозунгите, не по поръчка, а защото Нешка просто е в сърцата на публиката...

През 2000 г. най-успешната в историята ни треньорка е принудена да прекрати спортната си кариера. Започва нов етап в нейния живот. Тя създава своя трупа и започва да поставя шоуспектакли, в които техниката на модерния балет се преплита с елементи от художествената гимнастика. Повечето от първите момичета в трупата вече са преминали през нейната гимнастическа школа, така че качеството на изпълнението е гарантирано. А без ограниченията на спортните правила, фантазията на Нешка се развихря. Спектакъл след спектакъл, хореографията й става все по-сложна, визията им - все по-зрелищна. Аплодисментите на зрителите за тях - в цяла България и в десетки страни по света, вече 15 години не спират.

След двата документални филма на Георги Дюлгеров за треньорската й кариера, заснети във времето на най-големия й възход, през 80-те години на миналия век, „Легендата“ на режисьора Владимир Щерянов е третият пълнометражен филм, посветен на Нешка Робева, разказващ за пътя й след спорта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама