Русия забранява двулитровата бира

18:27, 21 май 16 / Свят 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две години преди домакинството на световното по футбол властите в Русия са решени да се преборят с т.нар. бирен алкохолизъм, предава онлайн изданието на РБК, цитирано от бТВ. Конкретните мерки ще са забраната на пластмасовите разфасовки с обем над литър и половина.

Забраната за производството на „голяма” бира влиза в сила от 1 януари идната година. Производители и търговци ще имат половин година да се отърват от всички наличности. От 1 юли 2017 г. двулитровките и по-големите й събратя ще се окажат извън закона. При нарушение глобите ще достигат до 500 хиляди рубли (приблизително 13 хиляди лева).

Мерки за борба с „гумената” бира се обсъждат от три години насам. Първоначалният законопроект е предвиждал забрана на пластмасови бутилки с обем над половин литър. Последвала остра реакция на производителите, които обявили, че подобни ограничения ще ги принудят да напуснат руския пазар. Така в крайна сметка се стига до соломоновското решение за бира с максимален обем от 1,5 литра.

Макар че руснаците са известни с пословицата си „Бира без водка е просто загуба на време”, популярността на кехлибарената напитка в страната не спира да нараства. Щандовете на големите супермаркети са пълни с десетки марки бира в най-разнообразни разфасовки.  Изключително популярни са трилитровките, както и двойните кенчета с обем от 1 литър.

*Руските специалисти се разминават във възгледите си дали изобщо съществува болест като „бирен алкохолизъм”. На Запад подобно понятие не се среща. Така или иначе все повече производители на бира, включително и у нас, призовават клиентите си да „консумират с удоволствие и мярка”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама