Гладиатори водиха битки в Античния амфитеатър в Девня

18:32, 21 май 16 / Култура 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С празнична програма Девня отбеляза 30-ата годишнина на Музея на мозайките. Пред гостите беше представена историята на създаването на културната институция и на историческите ценности, които са открити в района. Отчетени бяха и предприетите стъпки за реализацията на проекти за нови музейни сбирки, за социализация на античния амфитеатър и реставрационни работи по уникалните мозайки.

Уредникът на отдел „Археология“ Анастас Ангелов запозна присъстващите с любопитни факти от гладиаторските борби, които са се провеждали на арената на амфитеатъра. „Амфитеатърът е бил сравнително малък - с около 3500 седящи места, но заедно с правостоящите, гладиаторските боеве са събирали над 5000 души. Малко известен факт е, че на тази арена са осъдени и трима православни светци“, разказа той.

След официалната среща в Музея на мозайките, в Античния амфитеатър се проведе възстановка на гладиаторски битки и римски военни ритуали. Атрактивните боеве се възродиха 1700 години по-късно благодарение на членовете на клуба за антични исторически възстановки Скития Минор - IV Легион Скитика. Стотици жители и гости на Девня присъстваха на зрелищното представление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама