Две училища в Разградско с финансиране от Фондация „Америка за България”

18:33, 21 май 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Oсновните училища „Виделина” в лознишкото село Сейдол и „Васил Левски" в Разград са сред  23-те български финалисти в конкурса „Училища на бъдещето”. Те ще получат финансиране от Фондацията за трансформация на учебната среда и използване на съвременни образователни методи и технологии в учебния процес.

ОУ „Виделина” в Сейдол ще получи сумата от 50 000 лева за изграждане на Природонаучен център, а ОУ „Васил Левски” в Разград  ще получи 200 000 лв. за изграждане на Мултифункционален център „Време за приключения“.

Общо 270 проектни предложения са постъпили в конкурса на Фондацията. Кандидатури са пристигнали от 133 различни населени места в България в две категории на искано финансиране: до 50 000 лв. и от 50 000 до 200 000 лв. Фондацията е избрала 45 полуфиналисти, които са посетени на място от журито на конкурса и са имали възможност за защита в екипна презентацията на идеята си в София.

Вследствие на успешното представяне на училищните екипи, ръководството на фондацията е взело решение да увеличи средствата, които ще бъдат дарени на училищата. С това общата стойност на конкурса „Училища на бъдещето“ тази година става безпрецедентно най-високата сума, която фондацията е дарявала на българските общински и държавни училища. С настоящото финансиране общата стойност на дарените от Фондацията средства за училища от 2009 г. до сега възлиза на 6 100 000 лева. Като само в този конкурс средствата са увеличени от  първоначалните 2 000 000 лева на 2 600 000 лева. Финансиране ще получат 23 училища спрямо първоначално плануваните 15.

В началото на месец юни Фондацията ще награди в официална церемония 23-те училища, чиито идеи ще бъдат финансирани. Подкрепените проекти ще насърчават използването на съвременни образователни методи и технологии, които ще поощряват практическата и екипната работа в училище и ще повишават интерактивността на учебния процес, въвличайки учениците в изследователска дейност за заобикалящия ги свят.

Избраните 23 финалисти ще получат безвъзмездно финансиране със срок на изпълнение на проектите до септември 2017 г. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама