Митов събира външни министри в Правец

19:15, 21 май 16 / Политика 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Правец ще се проведе Среща на министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Домакин на срещата, която ще се проведе на 31 май 2016 г. от 16 ч., ще бъде министър Даниел Митов, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР). 

Участие са потвърдили министрите на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, на Румъния Лазар Команеску, на Босна и Херцеговина Игор Църнадак, на Република Македония Никола Попоски и на Хърватия Миро Ковач, както и зам.-министрите на външните работи на Сърбия и Молдова. Сред участниците ще бъдат и Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Горан Свиланович, представители на Европейската служба за външна дейност и други чуждестранни дипломати.  

Срещата е част от заключителните мероприятия на Българското председателство на ПСЮИЕ, които ще завършат със Среща на върха на държавните и правителствени ръководители. Така България ще приключи формално третото си поред председателство на Процеса, което премина под мотото „ПСЮИЕ - 20 години ключ към регионално сътрудничество”. В периода юли 2015 - юни 2016 г. усилията на страната ни бяха насочени към три приоритетни сфери на сътрудничество – енергийна и транспортна свързаност, медийна свобода и свобода на изразяване, миграция и справяне с бежанския поток.

В рамките на събитието се очаква министрите да се обединят около текста на Съвместна декларация, посветена на 20-годишнината на ПСЮИЕ, която ще бъде предложена за одобрение на държавните и правителствени ръководители.

„Тройката“ на председателстващите ПСЮИЕ - министър Даниел Митов, ръководителят на делегацията на Албания и министърът на външните работи на Хърватия Миро Ковач ще дадат съвместна пресконференция на 31 май от 18.30 часа в хотел РИУ „Правец”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама