Ирина Бокова откри двуметров барелеф във Велико Търново

20:14, 21 май 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В старата столица се състоя церемония по откриването на паметника на създателя на Старопланински събор „Балкан фолк” – Илиян Николов. Двуметровият барелеф, който се издига в Алеята на творците на Велико Търново, в парка до Художествената галерия „Борис Денев”,  беше открит от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и кмета на Общината  Даниел Панов. Автор на скулптурата е Иван Николов, по проект на проф. Константин Денев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

„Вярвам, че откриването на плоча в памет на вашия съгражданин е един чудесен начин да се засвидетелства уважение и признание за неговата дейност като общественик, отдаден на българския фолклор, положил огромни усилия за неговото популяризиране. Този виден българин, математик, научен деятел, човек с активна гражданска позиция е и уникален търсач на българското, уникален търсач на това, което ние наричаме българска национална идентичност”, отбеляза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. 

На откриването присъстваха децата и внуците на Илиян Николов, неговите близки, приятели и съмишленици, фолклорни групи и изпълнители от цялата страна. Посланикът на Черна гора Маломир Михалиевич, съветникът по културните въпроси в Посолството на Иран Мохамад Али Киани, проф. Николай Кравцов, декан в Сактпетербургския университет за култура и изкуство, също бяха сред официалните лица на церемонията. 

След откриването на паметника Ирина Бокова разгледа VIP площадката за наблюдение на "Звук и светлина" и Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама