Започва евакуацията на бежанския лагер в Идомени

07:23, 24 май 16 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес гръцките власти започват планираната евакуация на мигранти и бежанци от импровизирания лагер край гръцкото село Идомени, намиращо се на границата с Македония.

Лагерът, който наброява 8,5 хил. души, беше разпънат, след като балканските държави затвориха границите си за нелегална миграция в средата на февруари. Те на няколко пъти се опитваха да преминат през границата със съседна Македония.

Както Topnovini.bg съобщи, евакуацията ще се проведе в рамките на три дни. Властите смятат да прехвърлят хората в местата за настаняване на мигранти в околностите на град Солун, където те могат да потърсят медицинска помощ и да влязат в контакт с организации, занимаващи се с проблемите на бежанците.

През изминалите две седмици 2,5 хил. души са напуснали лагера, след усилия обитателите му да бъдат убедени да се изнесат от там.

Полицаи от Атина са изпратени на мястото от по-рано, за да се избегнат сблъсъци. Служителите на реда ще трябва да оградят лагера и да започнат поетапната евакуация.

Въпреки мизерните условия, в които живеят, повечето бежанци отказват да напуснат лагера. След проливните и продължителни дъждове в Северна Гърция ситуацията в импровизирания бежански център е още по-усложнена. Репортажи на гръцките телевизионни канали показват наводнените палатки на търсещите убежище, които отказват да напуснат лагера с надежда за отваряне на границата със съседна Македония.

Гръцките медии наскоро съобщиха, че в лагера проституцията и разпространението на дрога растат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама