Празнуваме Деня на българската просвета, култура и славянска писменост

07:26, 24 май 16 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, на 24 май, отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  На този ден отдаваме почит на Солунските свети братя Кирил и Методий и тяхното дело. Празникът ще бъде отбелязан с шествия в цялата страна под звуците на химна „Върви, народе възродени“. 

 

Президентът Росен Плевнелиев също ще вземе участие в честванията в София. В сградата на Администрацията на президента държавният глава ще се включи в традиционното празнично шествие. По-късно той ще даде прием в Националния исторически музей.

 

В "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит пък ще отслужи молебен в чест на св. братя Кирил и Методий. Главата на българската църква ще бъде посрещнат в храма в 9,45 ч. Молебенът ще започне в 10,00 ч.

 

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на дата 11 май. Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България още с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век.

 

В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.

 

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени“. Химнът е озаглавен „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“ и включва 14 куплета. Панайот Пипков създава музиката към химна на 11 май 1901 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама