Пловдив празнува Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

07:38, 24 май 16 / Култура 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С общоградски тържества, които ще продължат през целия ден, Пловдив тържествено отбелязва 24 май - Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.

Празненствата започват още в 9 часа с връчване на Почетен знак на Пловдив и Почетна значка на Пловдив в Актовата зала на Гимназията с хуманитарен профил "Св. св. Кирил и Методий".

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична литургия в 10 часа в храма "Св. св. Кирил и Методий". В 10.20 часа с националния химн ще бъде открито тържеството в двора на гимназията, а под звуците на "Многая лета" ще бъдат посрещнати училищната икона с ликовете на св. св. Кирил и Методий, националното знаме, знамето на Европейския съюз, училищните знамена.

Празнични слова ще произнесат кметът Иван Тотев, началникът на Регионалния инспекторат по образование Иванка Кирков, митрополит Николай.

След полагане на венци и цветя пред паметника на славянските просветители празничното шествие ще тръгне в 11 часа към площад "Стефан Стамболов".

Сред множеството ще са официалните гости, представители от образователни и културни институции, представителни групи на ГХП "Св. св. Кирил и Методий", СОУ "Св. св. Кирил и Методий", на училищата от Пловдив и Общинския детски комплекс. По традиция шествието ще се предвожда от мажоретния състав на СОУ "Св. св. Кирил и Методий", знаменосци, носещи иконата на Светите братя, Духов оркестър "Пловдив". В първите редици ще са и мажоретният състав и Представителния гвардейски блок при ЦДГ "Мая".

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство пък ще поднесе на пловдивчани и гостите на града петчасов маратон на изкустват. В мегаконцерта на АМТИИ за първи път ще се включат всички художествени състави на висшето училище.

Класическа музика, поп, рок и джаз, инструментален, песенен и танцов фолклор ще се леят навръх празника от сцената до Общината. В магията от инструментални изпълнения, песни и танци от различни жанрове ще се включат Академичният смесен камерен хор "Гаудеамус", Академичният народен хор, Академичният народен оркестър, Джаз-фолк формацията "Фолк файв +", квартет "Интро", дуети, триа и квартети от специалностите "Изпълнителско изкуство" в класиката и фолклора, поп и джаз изпълнители.

Ревю дизайн на облекло и изложба на студенти от специалността "Графичен дизайн и фотография" ще съпътстват артхепънинга на главната улица.

Подобен петчасов маратон на изкуствата, реализиран изцяло от възпитаниците на едно висше учебно заведение, е уникално явление в концертния живот на Пловдив и страната, категорични са от АМТИИ.

Мегаконцертът ще стартира в 15.30 часа на 24 май с шествие на гайдари от Стария град по главната улица към откритата сцена на площад "Стефан Стамболов", а от 17 часа на сцена "Ядрото" в Капана състави на АМТИИ ще изнесат съпътстваща програма.

Във вечерните часове на 24 май празникът ще приключи на площада пред Общината с право хоро, на което са поканени да се хванат ЗАЕДНО всички пловдивчани и гости на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама