Първокласници ще получат свидетелствата си във Възрожденското училище в Добрич

08:38, 24 май 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По традиция първокласници от училища в Добрич ще получат свидетелствата си за завършено образование във Възрожденското училище в града. Има подадени заявления от три паралелки.

Учебният музей „Възрожденско училище” в Добрич представлява възстановка на класна стая от средата на ХIХ в. В залата са разположени дълги маси със седалки за децата, като първата е покрита с пясък за писане за най-малките, с окачени на стените таблици за обучение и нравоучение, с табло на честта и позора, с икона на Светите братя Кирил и Методий и с голяма карта на Добруджа. Възрожденската атмосфера се допълва от изложени оригинални плочки и калеми за писане, учебници, сред които и „Рибният буквар” на Петър Берон, тетрадки по краснопис, снимки на първите училища в града, портрети на възрожденски будители и местни просветители.

В старинната  атмосфера на възрожденската учебна стая  се провежда годишен изпит с въпроси и отговори пред учители и  родители, каквато е била традицията преди повече от 150 години. След изпита малчуганите се представят със стихотворения и песни.

Инициативата е в рамките на образователната програма  на Регионалния исторически музей „Моето първо свидетелство”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама