Събират дарения за сградата на най-старата гимназия в Пловдив

09:06, 24 май 16 / Култура 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампания за набиране на средства за ремонта на бившата Пловдивска мъжка гимназия, основана през 1850 г., тече днес в Пловдив паралелно с празничната програма по случай 24май.

Това е втората поредна инициатива от кампанията на клуб "Пловдив - Оптимист Интернешънъл" за ремонт на сградата, която е паметник на културата. В нея се помещават и две от елитните училища под тепетата - Основно училище "Княз Александър Първи" и Гимназията с хуманитарен профил "Св. св. Кирил и Методий".

От 9 до 11 часа ученици и техните родители ще поставят урни за набиране на средства пред сградата на училището и пред църквата "Св. св. Кирил и Методий", която се намира в непосредствена близост.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, кампанията започна малко преди Великден с базар от 25 до 28 април, на който бяха продадени произведения на кулинарното и изобразителното изкуство, изработени от ученици. Тогава децата събраха 3490.63 лева. Сумата е крайно недостатъчна дори за ремонт на едно помещение, затова дамите от клуба ще продължат да организират още акции за набиране на средства.

Тъй като сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия е със статут на паметник на културата, членовете на клуба и голяма част от родителите на учениците смятат, че нейната реставрация ще е от жизненоважно значение за кандидатстването по проекти по европейски програми. Дамите от клуб "Пловдив - Оптимист Интернешънъл" ще се ангажират със съдействие при кандидатстването, но при този вид финансиране от европейските фондове основна роля може да има само общинската администрация.

От клуба имат готовност във всеки момент да обсъдят с Община Пловдив възможностите, които европрограмите предлагат за реставрация на паметници на културата. Бившата Пловдивска мъжка гимназия е част от възрожденското ни наследство и със сигурност е една от най-значимите културни ценности не само под тепетата, а и в цялата страна. Това я прави подходящ обект за посещение от туристи и гости на града през 2019 г., когато градът ще бъде Европейска столица на културата, смятат организаторите на благотворителната кампания.

Променяйки името си през годините, училището е сменило и няколко сгради. В началото се е помещавало в една от къщите в Стария град на Пловдив, като в този период е било известно като Средоточно и Епархийско училище, тъй като в него е трябвало да се обучават най-вече свещеници и учители. Тъй като броят на учениците нараствал всяка година, през 1868 г. се наложило да започне строежът на нова сграда, която впоследствие също се оказва малка за големия наплив жадни за знания млади хора. Така започва строежът на още една сграда - настоящата, която е значително по-голяма от предишните. Тя е завършена през 1885 година.

В сградата на ул. "Хан Кубрат" 15 в Пловдив, където днес се помещават ОУ "Княз Александър Първи" и ГХП "Св. Св. Кирил и Методий", са учили редица българи, оставили своята следа в историята и културата на страната. Сред тях са Васил Иванов Кунчев - Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Знания и мъдрост на своите ученици са преподавали видни общественици като Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и много други. Спомоществовател и дарител на училището преди Освобождението е възрожденецът Душо Хаджидеков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама