Даниел Панов: Само ние, освен националния химн, си имаме „Върви народе възродени” – общобългарски училищен химн

09:45, 24 май 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уважаеми преподаватели, учители, студенти и ученици,

творци и дейци на науката,

библиотечни и читалищни деятели,

журналисти, дами и господа,

 

Приемете моите искрени и сърдечни поздрави по случай Деня на българската просвета и култура – 24 май, един от най-светлите и обичани български празници!

 

Ние, българите, сме единственият народ, който почита делото на светите братя Кирил и Методий със специален празничен ден. И макар вече и в други държави 24 май да се отбелязва по един или друг начин, единствено в България това е най-българският празник, който по своето значение е наричан вторият национален празник.

 

Само ние, освен националния химн, си имаме „Върви народе възродени” – общобългарският училищен химн.

 

24 май далеч не е просто официален празник, а особено вълнуващ и специален ден за всеки българин. В Деня на българската просвета и култура ние трябва да помним, че българската азбука носи просвета, наука и култура не само на нашия народ, но и на целия православен свят. Делото на равноапостолите Кирил и Методий е доказателство, че България има своето утвърдено място в Европа от векове!

 

24 май провокира чувства на преклонение и признателност пред поколения български учители, творци и просветители – хората, чиито дела имат огромна роля за съхранението и възвисяването ни като народ.

 

Горди сме, че Старата столица е достен наследник на делото на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици, на Търновската книжовна школа. Благодаря на всички, които с труда, енергията, волята, усилията и постиженията си са причина днес нашият град да е културен и духовен център на България!

 

ЧЕСTИT 24 МАЙ! ЧЕСTИT ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАTА ПРОСВЕTА И КУЛTУРА И СЛАВЯНСКАTА ПИСМЕНОСT!  

Даниел Панов

Кмет на община Велико Търново

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама