Шумен празнува 24 май

12:01, 24 май 16 25 929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пъстро празнично шествие, предвождано от ликовете на светите братя Кирил и Методий, в Шумен отбелязаха 24 май – празникът на българската писменост и култура.

В шествието, което премина по булевард “Славянски” се включиха кметът на града Любомир Христов, областният управител Донка Иванова, народни представители, управници на Шумен, детски, учебни заведения, културни институти.



“Честит празник, скъпи съграждани! Празникът на светите братя Кирил и Методий ни обединява с вечния стремеж към духовно извисяване чрез словото, науката и образованието”, каза в поздравлението си към шуменци кметът Любомир Христов.

От името на учителите и просветителите в Шумен за празника слово произнесе Анелия Маджарова – учител в Професионалната гимназия по икономика. “Това е най-светлият празник, най-чистият, безкористен празник, в който славим делото на Кирил и Методий. Без тяхното дело щяхме да сме едно парче земя”, каза Анелия Маджарова.



След шествието, оцветено с ликовете на светите братя Кирил и Методий, български знамена и буквите, бе връчена “Наградата на Шумен” в сферата на образованието. Пред събралото се множество на булеварда пред сградата на община Шумен отличията връчиха кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев.

В категорията “Ученик на годината” в хуманитарната и природоматематическата област бе отличен Валентин Младенов – ученик в 12 клас  на ПМГ “Нанчо Попович”.

За постижения през 2015 година в международни конкурси за оперно и класическо пеене Александрина Михайлова получи наградата в раздела “Ученик на годината” в областта на изкуствата и спорта. Александрина е възпитаник на Обединената школа по изкуствата “Анастас Стоянов” в Шумен.



За “Учител на годината” в системата на предучилищното образование бе избрана Красимира Колева – педагог в ЦДГ № 25 “Братя Грим”.

Стоян Митев – преподавател във ІІ Основно училище “Д-р Петър Берон” бе определен за “Учител на годината” в областта на природните, математическите и техническите науки. 

В сферата на хуманитарните науки признанието бе за учителката по музика и естрадно пеене в СОУ “Сава Доброплодни” Емилия Божилова.

“Наградата на Шумен” в категорията “Директор на детска градина” отиде при Надежда Минчева и ОДЗ “Светулка”.



Проф. д-р Цветислава Игнатова – Иванова от преподавател в катедра “Биология” на Шуменския университет бе определена получи отличието за принос в областта на природните, математическите и техническите науки.

Призът за принос в хуманитарните и педагогически науки е за доц. д-р Стела Дончева – ръководител на шуменския филиал на Националния археологически институт с музей към БАН.

Педагогически колектив в системата на предучилищното образование стана екипът на ОДЗ “Щурче”.

Колективът на Начално училище “Княз Борис І” журито определи за носител на “Наградата на Шумен” в системата на училищното и извънучилищно образование.

За безрезервната си дарителска дейност и финансово подпомагане на Основно училище “Д-р Петър Берон” бизнесменът Константин Крумов получи наградата в категория “Физическо лице”.



Тържествата, посветени на Светите братя Кирил и Методий, продължиха с празничен концерт на трио „Уникалните гласове" и INTRO квартет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама