Малки гвардейци водиха многохилядното шествие за 24 май в Пловдив (снимки и видео)

12:18, 24 май 16 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малките гвардейци от детска градина "Мая" водиха многохилядното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Пловдив.



Облечени в парадни униформи, дребосъците набиваха крак и обраха аплодисментите на огромното множество пловдивчани и гости на града по Главната.



Честването на големия празник започна в Пловдив с връчване на Почетен знак на Пловдив и Почетна значка на Пловдив в Актовата зала на Гимназията с хуманитарен профил "Св. св. Кирил и Методий". След това бе отслужена празнична литургия в храма "Св. св. Кирил и Методий", а на тържеството в двора на гимназията бяха посрещнати училищната икона с ликовете на св. св. Кирил и Методий, националното знаме, знамето на Европейския съюз, училищните знамена. Гимназисти поднесоха венци и цветя пред паметника на Светите братя.



Шествието тръгна от двора на гимназията, предвождано по традиция от мажоретния състав и духов оркестър "Пловдив". От южната страна на Пешеходния мост към учениците от Хуманитарната гимназия се присъединиха представителни групи на училищата от район "Северен" и всички вкупом тръгнаха към Римския стадион, където шествието поведоха малките гвардейци.



Огромната колона със знамена, цветя и песни премина по цялата главна улица, която гъмжеше от хора. Сред неспирни ръкопляскания и викове "Браво!" шествието стигна до площад "Стефан Стамболов", където празненството продължи на откритата сцена с изпълнения на музикални и танцови състави.



С всяка изминала година честването на 24 май става все по-масово и все повече хора спонтанно се стичат в центъра на града, за да усетят духа на празника. Много пловдивчани си купиха и развяха националния трибагреник, а за празничното настроение спомогна и слънцето, което най-сетне се усмихна на Пловдив след поредица мрачни и дъждовни дни.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама