Новият президент на Австрия напуска „Зелените“

12:56, 24 май 16 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новоизбраният президент на Австрия Александър Ван дер Белен смята да напусне незабавно партията на „Зелените“, съобщава ТАСС.

"Аз, разбира се, ще съм надпартиен президент на всички австрийци, на всички хора в тази страна. За целта е необходимо незабавно да прекратя членството си в партията", каза той и добави, че иска да спечели доверието на избирателите, които гласуваха за опонента му на втория тур - крайнодесния Норберт Хофер. "Много се говори за разцеплението в австрийското общество. Аз не искам да драматизирам, още повече, че това разцепление не е от вчера, а много по-отдавна, просто не го бяхме забелязали", каза Ван дер Белен. Той благодари на избирателите си, както и на опонента си Хофер, който по думите на Ван дер Белен "въпреки всички разногласия по същество проведе добра кампания".

Часове след като бяха обявени официалните резултати от вота в Австрия голяма част от европейските лидери си отдъхнаха след избора на Ван дер Белен. Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че цяла Европа може да диша по-свободно.

Френският премиер Мануел Валс изрази "облекчението си" от това да види, че австрийците са отхвърлили "популизма и екстремизма". Задоволството си от избора на бившия лидер на „Зелените“ изразиха и президентът на Франция Франсоа Оланд и кметицата на Париж Ан Идалго. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама