Георг Спартански: Буквите водят народа, а не военните победи

12:59, 24 май 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Нека помним, че буквите водят народа, а не дипломатическите и военни победи. Буквите са тези, които дават смисъл и поддържат духа ни жив". Това каза кметът на Плевен Георг Спартански в тържественото си слово, посветено на Деня на българската просвета 24 май.

Кметът се обърна към всички българи с призив, да помнят и тачат делото на светите братя Кирил и Методий, делото на техните следовници Климент, Наум, Ангеларий и Сава, защото това е най-големият принос на България към световната култура:

"Нека в забързаното си ежедневие, да си дадем сметка за делото на Кирил и Методий, на техните следовници, защото това е нашият български и славянски принос в световната културна съкровищница. Принос, който ни дава място сред първите народи на света"

Георг Спартански припомни, че именно самоотвержеността и прозорливостта на двамата братя при създаване на славянската писменост, успява да направи немислимото - да разбие силното триединство на дотогавашните три свещени езика: гръцки, латински и еврейски. С тази огромна крачка, славянските народи получават възможността да бъдат равни на всички останали нации по света.

"С делото си братята ни дадоха най-ценното: писменото слово, дадоха ни буквите. Направиха така, че от необятна Русия до центъра на Европа се говори славянска реч, възможността да се обозначим като народ и нация. Самочувствието, волята и силата и духа, с които в продължение на столетия преодоляваме всички превратности на съдбата, които се изсипват върху главата на българския род. Защото най-величавите победи на нашите ханове и царе нямаше да останат в историята, ако нямахме възможността да бъдат записани", заключи Георг Спартански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама