24 май в София в снимки

13:34, 24 май 16 / Култура 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Днес възраждането на българското образование и култура повече отвсякога трябва да бъде национален приоритет - дългосрочен, надпартиен и стратегически. Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е образование на младите. Честит празник!" С тези думи президентът Росен Плевнелиев поздрави всички българи за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост по време на официалната церемония пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в София.

В честването на празника се включиха стотици граждани, които се включиха в шествието от президентството до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Патриарх Неофит, министърът на образованието Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, ректори, учени от БАН, дипломати и депутати бяха сред официалните гости на церемонията.

„Обръщам се към децата и учениците – разчитаме на вашето любопитство и на вашата любознателност. В този век на технологиите да запазим любовта към четеното и книгите, да откривате нови възможности за споделяне на българската култура и изкуство. Да пазим българския език, защото той е не само комуникация. Езикът е мислене. От него започва онова, което българите наричаме просвета. Просветеният човек е мислещ човек“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в обръщението си към гражданите.

Програмата за 24 май пред библиотеката започна с тържествен водосвет, изпълнение на химна „Върви народе възродени” от хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и рецитиране на Вазовото стихотворение „Аз съм българче“ от двама първокласници. След това бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Светите братя.







































 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама