С богата празнична програма Разград отбеляза 24 май

14:34, 24 май 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С богата празнична програма Разград отбеляза 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничните изяви започнаха със среща на кмета на общината д-р Валентин Василев с дейци на образованието, науката и културата. Тя се състоя в кафетерията на „Ученическо и столово хранене”. Д-р Василев отправи своя поздрав към присъстващите, които по думите му, с делата си чертаят културния облик на града.

Час по-късно тържествените прояви се пренесоха на площад „Възраждане”, където се състоя ритуалът по издигане на националния флаг на България. Да почетат един от най-хубавите български национални празници – 24 май, на площада се събраха ученици от всички училища в града, политици, представители на общинската и областната администрация, просветни и културни дейци и стотици граждани.

Сред официалните гости, които се включиха в тържествата и в шествието бяха народният представител Михаил Тодоров, областният управител Манол Кившанов и заместничката му Нурие Црънгалова, кметът д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, зам.-кметовете Галина Георгиева и Ердинч Хасанов и др.

В знак на признателност и преклонение към делото на Светите братя Кирил и Методий официални гости, ученици и граждани положиха венци и цветя пред паметника на учениците на солунските братя.

След това започна празничното шествие, което по традиция бе предвождано от лика на Светите братя Кирил и Методий. Под звуците на химна „Върви, народе възродени” многолюдното шествие, в редиците на което бяха ученици, творци на изкуството и културата, дейци на образованието и науката, училищни и университетски преподаватели, студенти и много граждани премина по централната част на града до площад „Момина чешма”.

Този ден е специален, каза в празничното си слово на тържествената церемония кметът д-р Валентин Василев. "Успехите на нашите ученици и постиженията на културните деятели и учители доказват, че трудолюбието и любознателността са правилният път за развитието на един човек", подчерта той.

Поздравления отправи и председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, след което заедно с кмета д-р Василев връчиха наградите на името на акад. Анание Явашов и Никола Икономов, "Отличник на випуска" и "Студент на годината" за 2016 г.

С отличието на името на акад. Анание Явашов бе удостоена проф. д-р Диана Гергова. Заради ангажименти в чужбина обаче тя ще получи наградата си след завръщането си в страната. С наградата на името на Никола Икономов бяха удостоени  майсторът на спорта Румен Станев, дългогодишната учителка Донка Дюлгерова и литературният творец, поет, общественик и журналист Дулинко Дулев.

Кметът връчи и наградата „Отличник на випуска” 2016 на 19 дванадесетокласници, което завършват училище с пълно отличие, а третокурсникът Павлин Димитров стана носител на общинската награда „Студент на годината”.

Програмата продължи с концерт с участието на изпълнители и художествени колективи от Разград.

Празничните прояви, по случай един от най-хубавите български национални празници завърши със среща на кмета с учители и дейци на културата, удостоени със званието „Учител на годината” и „Деец на културата на годината”. Приемът бе в Художествената галерия.

 

За творчески постижения и достоен принос в развитието на културата в Разград с наградата деец на културата бяха удостоени актьорът Николай Сяров, Николинка Неделчева от Регионалния исторически музей, Галя Ралева от Регионалната библиотека, Николай Цаков от Капанския ансамбъл, ръководителят на МФТ „Импулс” Мария Петрова-Енева, музикантът Никола Филев и художественият ръководител на танцов клуб „Абритус” Емилия Русева.

„За първи път тази година община Разград присъди специална награда в сферата на образованието „Директор на годината”. Честта да бъдат удостоени с нея бяха инж. Георги Обретенов – директор на ПТГ „Ш.Петьофи” и Ивалина Стойчева – директор на ЦДГ „Райна Княгиня”.

Наградата „Учител на годината” бе връчена на 33 преподаватели от училищата в община Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама