Кметът Йордан Йорданов: Словото е най-сигурното оръжие срещу мрака

14:38, 24 май 16 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„24 май е прекрасен български ден и няма съмнение, че за всички нас това е най-прекрасният ден. Защото, на този ден винаги се случва чудо – ние излизаме от домовете си и се събираме на едно място, обединени от силата на буквите. Една необикновена и могъща сила, която ни държи 12 века заедно”, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов в приветствието си по повод 24 май – Деня на славянската писменост, българската просвета и култура.

„Когато в един свят на насилие и жестокост Светите братя равноапостоли Кирил и Методий създават славянската азбука, те не просто извършват подвиг. Като изключителни воини на духа, те дават на славяните най-мощното оръжие срещу забравата – писмеността.  Защото вярват, че слънцето, въздухът, дъждът, трябва да стигат до всички народи. С делото на княз Борис България получава възможност да има своята културна памет и да отстоява собствена културна идентичност”, посочи още кметът.

Той се обърна към учениците, учителите и дейците на културата с думите: „Скъпи ученици, когато днес 12 века по-късно вие успешно преминавате от клас в клас и получавате дипломи за завършено образование, ние ставате част от вековния подвиг на нашите деди. Защото продължавате тяхната кауза.

Скъпи учители, когато днес , въпреки неволите и бедите, с които е населено съвремието ни, вие продължавате с възрожденски плам да учите нашите деца и им давате мъдрост и знание, вие ставате част от духовния подвиг на Светите седмочисленици. Защото правите от своите възпитаници граждани на света.

Скъпи дейци на читалищното и библиотечното дело, скъпи представители на научния елит, уважаеми творци, когато днес, въпреки опитите да бъде разрушен модерният свят, въпреки силите, които подменят ценности, вие продължавате да отстоявате правото ни на българска култура и самобитност и търсите нови хоризонти, вие ставате част от световната територия на духа. Защото, заедно с вас можем да влезем и в по-съвършенни цивилизации”.

В заключение Йордан Йорданов подчерта: „Денят е прекрасен, защото честваме светлината в човешката душа, празнуваме силата на човешкия дух, родил най-красивия и възвишен плод – писменото слово. А, те – буквите, имат магически свойства. Просветата може да обединява, може да воюва срещу пошлото и бездуховното, да лекува криза, да ражда любов. Може да пренася във вечността. Родители, нека децата ни да четат още и още, защото знанието и културата ще ни направят свободни. Учители, смело възпитавайте нашето бъдеще, защото ние ценим вашия труд. Будители, не се уморявайте да поддържате пламъка на духовността, защото това е нашата сила. Словото е най-сигурното оръжие срещу мрака. То побеждава и глупостта и алчността. Интелигентното слово може да възражда. Днес ние имаме древна история, уникална култура и памет българска, защото носим в себе си словото, създадено от Солунските братя и претворено от Паисий, Софроний, Славейков, Ботев, Вазов, Йовков. Днес нашата кирилица е една от трите официални азбуки в Европейския съюз, а българските културни ценности са част от световната цивилизация. Днес и слънцето, и въздухът и дъждът стигат еднакво до всички българи, защото буквите продължават да ни съхраняват. Честит празник!”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама