Турският премиер Бинали Йълдъръм представи новото правителство на страната

14:52, 24 май 16 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият премиер на Търция Бинали Йълдъръм представи на президента Реджеп Ердоган списък с имената на министрите, които влизат в правителство на страната.

Съставът на 65-я министерски съвет на южната ни съседка бе одобрен от президента и ще бъде внесен за гласуване в парламента, където не се очаква да има проблеми, тъй като Партията на справедливостта и развието (ПСР) разполага с необходимия брой депутати, уточнява "Хюриет".

Новото правителство включва 25 министри и премиера. Няма радикални промени в състава.

В новото правителство Министерството на външните работи отново ще се оглавява от Мевлют Чавушоглу, Евкан Ала продължава да е начело на Министерството на вътрешните работи, а енергетиката и природните ресурси ще се управляват от Берат Албайрак.

На поста министър на икономиката ще се върне Нихат Зейбекчи, който вече веднъж е оглавявал ведомството.

За отношенията с Европейския съюз ще отговаря Омер Челик, бивш министър на културата и официален представител на Партията на справедливостта и развитие. Той заменя Волкан Бозкурт.

В новия кабинет ще има само една жена министър – Фатма Бетюл Кая.

Най-голямата изненада е, че Ялчън Акдоган е отстранен от вицепремиерския пост и на негово място влиза Нуреттин Джаникли.

Изненада е смяната и в министерството на здравеопазването – досегашният министър Мехмет Мюеззиноглу ще бъде сменен от Реджеп Акдаг. Министър на финансите става Наджи Агбал на мястото на Мехмед Шимшек, който е вицепремиер.

Сменен е министърът на културата и туризма Махир Юнал. На неговото място идва Наби Авджъ, досега министър на образованието, който е най-възрастният министър в кабинета.

Министър на транспорта, морската администрация и съобщенията ще бъде Ахмет Арслан на мястото на Бинали Йълдъръм.

Сюлейман Сойлу ще смени Фарук Челик на поста министър на труда и социалната сигурност.

Припомняме, по-рано този месец бившият премиер Ахмет Давутоглу се оттегли от поста. Предполага се, че решението е свързано заради разногласия с президента Реджеп Ердоган заради искането на държавния глава Турция да се превърне в президентска република.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама