Митко Иванов: Дигитализмът се обърна против буквите и словото, против нас

16:01, 24 май 16 / Култура 25 786 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов разкритикува дигиталните технологии, които вече са навсякъде около нас. В пламенно слово, произнесено непосредствено преди връчването на наградата „Млад художник на годината“, той заяви, че дигитализмът се е обърнал против нормалното човешко общуване и е антипод на истинското слово.

„Вече 300 години българите празнуват 24 май и това създаде една незабележима рутина. Забравихме, че буквите и словото въплъщават основна функция – да градят контакти и общуване в обществото. Днешният дигитален свят, който ни обзема и превзема, монополизира тези връзки. Дори в този миг няколко милиона дигитални писма и съобщения бяха изпратени в света, няколко хиляди в България, вероятно няколко и в тази зала. Дигитализмът заличава другите връзки – очакваните, човешките, нормалните. Този дигитализъм се обърна против буквите и словото, против нас“, каза Иванов.

Художникът се обърна към присъстващите с призив да не допускат светът на единиците и нулите като знаци на дигиталното и единиците с много нули като знаци на комерса да ги завладее. Точно за това в галерията на Дружеството на художниците нямало безжичен интернет.

„Общувайте помежду си с думи, с тяло, с жестове. Общувайте с изкуството и с нас. И ние ще ви дадем най-доброто от себе си“, завърши емоционалното си слово Митко Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама