Родителите на Валерия Желева с награда за дарителство "Евлогий и Христо Георгиеви"

20:50, 24 май 16 25 742 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Родителите на загиналата във влака София-Кардам Валерия Желева Софка и Жельо Желеви получиха наградата „Евлогий и Христо Георгиеви в областта на дарителство. Семейство Желеви даряват средствата от полученото държавно обезщетение на петте учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им.

В аулата на Софийския университет за първи път бяха обявени наградите „Евлогий и Христо Георгиеви“, съобщава "Дневник.

Номинацията  на родителите на Валерия е на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Тя е затова, че Софка и Жельо Желеви дариха средствата от полученото държавно обезщетение, като сумата бе поделена между 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им: Детска ясла „Пролет” в Добрич, целодневна детска градина „Дора Габе” в Добрич, училище „Св. Климент Охридски” в Добрич, Хуманитарната гимназия в Добрич, както и Химическия факултет на Софийския университет. Волята на родителите е със средствата да бъдат закупени пособия, които да осигурят модерен образователен процес. Сем. Желеви са носители и на наградата „Достойните българи” за 2013-та година.

За принос към българското общество в област "образование" бе отличен професор Минко Балкански - един от най-големите физици в света и почетен професор в университета "Мария и Пиер Кюри", където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Той основател на академията на науките на Индия, както и на фондация "Миню Балкански", извършваща редица дейности в подкрепа на образованието и младите надежди на България в областта на науката. В област "бизнес" бе награден Васил Терзиев, съосновател на софтуерна компания Telerik, (отскоро преименувана в Progress) и образователната инициатива за безплатно IT обучение "Академия на Телерик" (сега Telerik Academy by Progress). През 2014 г. Терзиев и съдружниците му продават Telerik за рекордните 262.5 млн. долара на американската IT компания Progress Software, което е рекорд не само за България, а за цяла Югоизточна Европа.

Сред номинираните за наградите бяха основателят на роботизираната хирургия у нас проф. Григор Горчев, бившият министър на външните работи и дипломат от кариерата Иван Станчов, създателите на първия софтуерен университет в България – СофтУни Светлин Наков и Христо Тенчев и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама