Хор „Арс Вивенди” с концерт в Шумен

06:48, 27 май 16 / Култура 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хор „Арс Вивенди” гостува в Шумен до 29 май. Концертът на хора ще се състои днес от 18.30 ч. в зала „Проф. В. Вичева”. В програмата шуменци ще чуят произведения от Монтеверди, Хайдн, Моцарт, Галус, Брамс, Щраус, Брукнер, Кедров, Д. Христов. Диригент на концерта ще бъде Светломир Златков.

Хорът "Арс Вивенди" е създаден през 1986 г. от родителите на ученици в музикалното училище в 22 Район във Виена, които желаели да подкрепят своите деца в музикалните им начинания. С годините, хорът се превръща с част от живота им, дори когато децата не се занимават повече с музика.

В рамките на своето 30-годишно съществуване хорът концертира активно не само във Виена и Австрия като цяло, но и извън границите на страната – хоровия фестивал La vie chante в Нанси, Франция; концерти в Прага, Ерфурт, Бамберг, Ченчохау и Тоскана.

Репертоарът на хора обхваща музика от всички епохи – от Ренесанс до днешния 21 век, както и мюзикъли, госпели, спиричуъли, народни песни, филмова и популярна музика.

Хорът изпълнява всяка година произведения с оркестър от класическата литература  – меси от Хайдн, Моцарт, Шуберт, части от Оратории. Изключително любими са „Седемте слова на нашия спасител на кръста“ от Хайдн.

През есента на 2014 година Светломир Златков поема ръководството на хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама