Путин и Ципрас обсъждат общи енергийни проекти

09:22, 27 май 16 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Енергетика и икономика ще бъдат основните теми, които ще обсъдят руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на визитата на Путин в Гърция. "На това посещение се възлагат много надежди. И двете страни разчитат, че с помощта на преговори и контакти ще се насърчи комуникацията във всички направления", заяви на брифинг с журналисти съветникът на Путин Юрий Ушаков. Той допълни, че Гърция не подкрепя санкциите срещу Москва, но трябва да следва официалната политика на ЕС. По думите му Атина постоянно повдига въпроса за вдигане на ембаргото за внос на селскостопанска продукция в Русия, но засега не се предвиждат специални изключения. Атина подкрепя и възраждането в една или друга степен на проекта "Южен поток", добави Ушаков.

Това е първото посещение на Путин в страна от ЕС от ноември 2015 г., пише РБК.

По-рано гръцките медии съобщиха, че в Атина очакват руският президент да представи нов алтернативен път за пренасянето на руски природен газ към южната част на Европа. Той ще замести "Турски поток", плановете за изграждането на който окончателно отпаднаха след влошаването на отношенията между Москва и Анкара.

„Южен поток 2” се предвижда да тръгва от анексирания от Русия миналата година Крим, да преминава през Черно море и България, за да стигне до Гърция. 

По време на посещението на Владимир Путин в Атина се очаква да бъде подписано споразумение за търговско сътрудничество между гръцката петролна компания и руската „Роснефт”.

В рамките на визитата си Путин ще посети и полуостров Атон в събота, където заедно с руския патриарх Кирил ще вземе участие в мероприятия за отбелязването на 1000 години от руското монашество на Света гора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама