Властта създава условия за полицейска злоупотреба, скочиха и от БСП

09:48, 27 май 16 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерски съвет предлага да се създадат условия за полицейска злоупотреба. Така депутатът от БСП и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Янков коментира предложените от властта промени в Закона за електронните съобщения. Днес депутатите приеха поправките с 84 гласа "за", 16 "против" и 1 "въздържал се".

В него се дава разрешение МВР и службите да могат да подслушват гражданите, да следят SMS-ите им и комуникацията в интернет след “обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление”.

Според Янков това означава, че може да се окаже, че “някой бил чул, че някой бил казал” и това да даде възможност за подслушване. “Предложените текстове са първа стъпка към ограничаване на правата на гражданите и по тях трябва да се произнесе Конституционния съд. Това сме го виждали в предходен мандат с премиер Бойко Борисов и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов”, каза той.

“Какво искате да постигнете с тази първа стъпка? Отново посягате на свободата на гражданите и нашите предположения са, че ще има отново елементи на полицейщина, на полицейска злоупотреба, защото вие сте доказали, че злоупотребявате”, заключи той.

Янков настоява възможността да подслушване и искане на трафични данни да бъде обвързана с досъдебно производство, което ще доведе до съдебен контрол.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов също посочи, че ако предложените текстове бъдат приети, това ще доведе до злоупотреби и до полицейски произвол.

Независимият депутат Велизар Енчев предложи гражданите, на които трафичните данни ще бъдат следени, поне да бъдат информирани за това.

От ГЕРБ отрекоха обвиненията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама