Мегасделка в строителния бранш - “Хидрострой” купува “Водстрой 98”

10:53, 27 май 16 25 4636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Водстрой 98”, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, ще бъде придобита от “Хидрострой” АД - фирма, която често печели мегапоръчките на държавата в областта на строителството. Това съобщава в-к “Стандарт”.

Параметрите по сделката ще бъдат съобщени на по-късен етап, когато всичко бъде финализирано окончателно. В Търговския регистър все още няма отразени промени в собствеността.

Наскоро "Хидрострой", в консорциум с "Водстрой 98", завърши строителството на Северната скоростна тангента на София. А преди дни "Водстрой 98", заедно с "Галчев инженеринг", спечели поръчка на „Софийска вода” за 8 млн. лв. за реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в 15 квартала в северната част на столицата през следващите три години.

Кои са двете фирми и техните собственици:

"Водстрой 98"

През 2014 г., когато КТБ вече бе затворила врати, банкерът Цветан Василев определи шефа на “Водстрой 98” Иван Мирински като “марионетка” на Делян Пеевски. Компанията е основана с цел да приватизира "Водно строителство - Сливен", което впоследствие се влива в нея. През април 2008 г. все още собственици са основателите, сред които с 27% и Румен Йончев - в момента председател на партия ЗНС и депутат. Той подписа коалиционно споразумение с близкия до Цветан Василев Николай Бареков.

По-късно мажоритарен собственик вече е “ПМ контрол” на Иван Мирински - покупката е направена със заем от КТБ.

Връзка между “Водстрой 98” и Пеевски прави икономическият министър от току-що подалия оставка кабинет "Орешарски" Драгомир Стойнев (БСП), който заявява пред бТВ, че строителните фирми, за които се смята, че са на Делян Пеевски, са излезли от консорциума, избран да строи българския участък на "Южен поток". Извадената фирма е "Водстрой 98".

Според Цветан Василев именно пресъхването на това кранче, за което явно е имало изпреварваща информация в тези среди, е станало причина за срутването на КТБ.

"Хидрострой” на Велико Желев

Бърза справка с имената на съвета на директорите на “Хидрострой” показва близки връзки с властта. Според варненски медии “Хидрострой” в продължение на години безапелационно печели всички крупни обществени поръчки в общината - под благосклонния поглед и на бившия кмет Кирил Йорданов, на “червения” Борислав Гуцанов и на Янко Станев, който ту е седесар, ту депесар и се говори, че държи ромските гласове в общината.

Един от членовете на съвета на директорите е Николай Купенов Пашов. Избиран за общински съветник от листата на ГЕРБ. Баща му е шеф на отдел “Гражданска защита” във Варна.

Вторият в съвета е Милош Александров Поцков - поел Фонд "Републиканска пътна мрежа", след като от поста бе изгонен Веселин Георгиев, известен от аферата “Батко и Братко”.

В съвета на директорите влизат и Велико Желев, съпругата му Мая и брат му Иван. Велико Желев бе директор на пътната администрация при правителството на НДСВ. Той бе назначен първоначално за заместник в тогавашната ИА “Пътища”, а преди това директор на една от най-големите държавни фирми в областта - “Инжстройинженеринг”, приватизирана по-късно от частна фирма със същото името. Желев е бил и съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, а фирмата му е имала договор за зимно почистване на Варна.

Той демонстрира завиден стандарт на живот. През 2008 г. си подарява "Мерцедес Макларън" за около 360 хил евро. Същия кара и Джей Лено. На работа ходил с Мерцедес S500, а на жена си купил “скромно” “Порше Кайен Магнум” (допълнителна модификация, струваща стотици хиляди евро).

На 50-ия си рожден ден Желев подарил на гостите си позлатени макети на валяк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама