Спорт от пясък, лятно кино и рок на дунавския кей

11:53, 27 май 16 / Култура 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Богата програма, която включва множество събития, концерти и лятно кино на открито, съпътства Второто издание на „Международния фестивал на пясъчните фигури Русе 2016“. Официалното откриване на състезанието по пясъчно скулптиране е от 19 ч. тази вечер, а от 20:30 ч. до пясъчната площадка на Дунавския кей започва концерта на рок група "Епизод".

Това стана ясно по време на официалната пресконференция по повод старта на фестивала. На срещата с медиите присъстваха кметът на Русе Пламен Стоилов, директорът на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, началникът отдел „Култура“ Ива Чавдарова, кoнсултантите на фестивала Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна и скулпторите, които ще вземат участие в извайването на 14-те фигури.

Сред тях са именитите Сударсан Патнайк от Индия, Дютераж Беноа от Франция, Александър Книш от Русия, Андраш Виски от Унгария, Андрей Молоков от Чувашия. Българските участници са Даниел Кънчев от Русе, Светлозар Лисичков от София, Калоян Тодоров от Бургас.

Кметът Стоилов заяви, че за него е чест да приветства в града световно известните скулптори, които тази година ще извайват фигури на спортна тематика, продиктувана от Годината на спорта в града.

„Надявам се, че тази година успехът на фестивала ще е още по-голям, благодарение на богатата и атрактивна съпътстваща програма, която ще превърне второто издание на фестивала в празник край реката“, коментира Стоилов.

Ирена Петрова представи скулпторите, които в рамките на 10 дни ще изваят фигури, представящи водни спортове, тенис, хокей, конна езда, художествена гимнастика, фигурно пързаляне, футбол и сумо. След звездната Алея на киното, на Кея в Русе ще блесне и Алея на спортната слава от пясък.

Тази година е предвидена и пясъчна академия за млади скулптори, които ще изработят по-малки пясъчни фигури под ръководството на големите майстори. Младите таланти вече работят по своите проекти на тема „Спорт“. Седем детски градини заявиха участие в пясъчната работилница за деца, а 4 от тях подготвят общ проект – изработване на пясъчна мозайка с логото на кампанията „Русе – Европейски град на спорта“.

Друга изненада на фестивала е пясъчният бар, който ще работи на Кея през цялото време на събитието и след него. Барът ще бъде открит също тази вечер.

Церемонията по награждаването е на 3 юни, от 19:00 часа, когато официално ще бъде открита и Алеята на спортната слава.

Събитието ще завърши с концерт „BG Рок легенди” с участието на Йордан Караджов от „Сигнал”, Стенли от „Тангра”, Милена Славова, Валди Тотев и Дичо.

Пясъчната работилница за деца е на 4 юни, събота, от 10:30 ч., с талантите на Общинския детски център за култура и изкуство, Бате Енчо и концерт на Росица Кирилова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама