ВМС ще модернизира корабите си по стандарт на НАТО

12:12, 27 май 16 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Успоредно с придобиването на два нови многофункционални модулни патрулни кораба е предвидено и пълното възстановяване на способностите на двете фрегати "Дръзки" и "Верни", с които в момента флота ни разполага. Това каза пред "Дневник" контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили. Само по този начин те ще могат те да бъдат използвани през следващите 15 години за участие в мисии и операции на НАТО, обясни той.

В момента в състава на патрулните сили от българските ВМС влизат шест бойни кораби, част от които са произведени в бившия СССР в края на 70-те и началото на 80-те. Те отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части.

Корабите, произведени в някогашния Съветски съюз не са оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно и участието им в колективната отбрана на Алианса.

Проектът на Министерството на отбраната за придобиване на два нови многофункционални модулни патрулни кораба ще позволи именно замяната на остарелите руски плавателни съдове без да се нарушава боеготовността на ВМС, уточни Петев.

1,8 млн. лв. ще бъдат отпуснати от военното ведомство за ремонта на двете фрегати „Верни” и „Дръзки”. Това стана ясно при старта на учебната година във военноморска база Бургас днес. За ремонта на двете военни фрегати-гордостта на ВМС у нас, ще бъде ангажирана френско-белгийска фирма, казаха още от базата. Срокът на изпълнение на ремонтните дейности, е една година.

"Чудесно би било, ако бъдещите два многофункционални модулни кораба, които Министерството на отбраната възнамерява да поръча, бъдат построени в България, каза за "Дневник" контраадмирал Митко Петев. Това би имало значителен икономически и социален ефект, като освен постъпления от данъци и такси, ще бъдат разкрити и около 400-500 работни места, каза още Петев. Освен това, интегрираната логистична поддръжка на проекта ще бъде по-лесно осъществявана".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама