Ученици и студенти разработват софтуер за подобряване на образователния процес в Русе

12:25, 27 май 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 27 май от 18:30 часа в зала 2.203 в Русенския университет е откриването на първото състезание от поредицата CODE4TECH, CODE4RUSE. Темата, по която ще работят участниците е „Образование и забавление“.

Това стана ясно по време на пресконференция на организаторите на форума Емилиян Енев от Startup Factory и ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Велизара Пенчева.

Основното предизвикателство пред тях ще бъде да разработят прототипи за софтуерни продукти, с които да предложат решение на проблем в образованието или да подобрят образователния процес. Другото направление е забавление, като целта е демонстриране на прототип на приложение за свободно време, игра, комуникация или др.

Около 50 участници са заявили, че ще се включат в състезанието, като повече от половината от тях са ученици, съобщи на пресконференция Емилиян Енев, управител на Startup Factory. В CODE4RUSE се очакват програмисти от Хасково и от Велико Търново.

Участниците ще работят в екипи между 2-ма и 5-ма човека в рамките на два дни, като поне един от членовете на екипа трябва да притежава умения за програмиране. Финалът на CODE4RUSE е на 29 май. В неделя в 15 часа започват презентациите на разработките, а награждаването на участниците ще бъде в 17:30 часа.

Фондът с награди и стимули е на стойност над 2 000 лв. За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите пет проекта, оценени най-високо, ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите.

Състезанията CODE4TECH се организират с подкрепата на компанията за ИТ и аутстафинг PROGRAMISTA, която подпомага развитието на ИТ сектора и ИТ общностите в България, както и със съдействието на считаната за най-иновативна банка в България УниКредит Булбанк - носител на призовете „ИТ проект на годината“ на ComputerWorld и „Банка на иновациите“ на Forbes. Събитието се реализира в партньорство с Junior Achievement България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама