Инспекция по труда - Русе провежда мащабни проверки в големите търговски обекти

12:37, 27 май 16 25 724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"От април до края на юни извършваме проверки в големите търговски вериги, като ще бъдат обхванати обекти в цялата страна. В Русе вече сме влезли във всички предвидени за проверка обекти, а основното което проверяваме е за липса на трудови договори, нарушения на работното време и изплащане на извънреден труд". Това съобщи Светлана Лазарова, главен инспектор в Инспекция "Бюро по труда" по време на редовна пресконференция. 

Лазарова коментира, че констатираните нарушения към този момент са за неспазване на регламентираните почивки в една от големите вериги, а в малките обекти в областта се наблюдават липса на документи  - правилници за вътрешен ред, графици, заповеди за упълномощаване на представляващ обекта при отсъствие на управителя. 

Общо за месец април Инспекцията е извършила 133 проверки, от които 64 са за последващ контрол, 7 проверки за периодичен контрол на рискови обекти, по инициатива на НАП са проверени 24 обекта, по жалби и сигнали на граждани са проведени 17 проверки. Установени са 610 нарушения, от които 385 по разпоредбите за здравословни и безопасни условия на труд, по трудово-правни въпроси са установени 221 нарушения, и 4 нарушения за неизпълнени предписания от предходни проверки. През изминалия месец от експлоатация са спрени един необезопасен циркуляр, и един необезопасен строителен изкоп. 5 са установените служители, работещи без сключени трудови договори.

През април не е имало трудови злополуки, но една такава е отчетена в средата на месец май. В предприятие от хранително-вкусовата промишленост дългогодишна работничка е пострадала, след като не е спазила инструкциите за безопасност, при което ръката й попада в движеща се част на шприц-машина. Към момента се очаква служителката да се възстанови напълно и да няма дългосрочни последствия за здравето й.

Светлана Лазарова коментира още, че до този момент в Инспекцията са регистрирани 1081 еднодневни трудови договори в област Русе, и са основно в селското стопанство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама