Марешки продава гориво на загуба, твърди Валя Ахчиева

12:49, 27 май 16 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бизнесменът и вече кандидат-президент Веселин Марешки продава горивото си на загуба - практика, забранена от закона. Това твърди в свое разследване, излъчено в предаването “Окрито” по БНТ, журналистката Валя Ахчиева.

Тя проследява пътя на горивото от производителя до бензиностанциите “VM Petroleum”. В хода на разследването се оказва, че Марешки всъщност не е собственик на обектите - те са прехвърлени на 70-годишната му майка Веска Марешка. Освен собственик на “Трейд Нет Варна”, тя “притежава” още 184 фирми, свързани с аптечния бизнес.

Цитирайки данни от НАП, загубата за 2015 г. на “Трейд Нет Варна”, която оперира с бензиностанциите, е над 114 000 лева. Счетоводната загуба е 167 000 лева.

Ахчиева проследява пътя на горивото от “Лукойл Нефтохим” в Бургас. То тръгва чрез БДЖ до Благоевград, където влиза в данъчен склад, собственост на фирмата “БМВ 2000” ЕООД. Наемател е “Лукойл България”. Най-ниската цена, на която горивото пристига през м. февруари т.г., заедно с включени транспортни и други разходи, е малко над 1.40 лева за литър.

Оттам горивото се продава на “Литекс” АД и се кара в данъчен склад в град Разлог. Складът е собственост на “Глобал Петролиум Сървис”, а горивото е купено от “Супериор Ауто Съплайс”. От разследването става ясно, че двете фирми са свързани.

На дъното на покупко-продажбите стоят други фирми, които са замесени в измами с ДДС и издават фиктивни фактури, казва още Ахчиева. От Разлог горивото се връща във Варна.



Журналистката пресмята, че с включени транспортни разходи, акциз и ДДС горивото стига във Варна на цена 1.70 лева. В същия ден Марешки продава на цена от 1.59 лева - т.е. с 11 стотинки под изкупната цена. “Цената е абсолютно пазарна”, твърди той.

Цялото разследване вижте ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама