Бюро по труда - Русе отчита сериозен положителен ефект от провежданите трудови борси

13:19, 27 май 16 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"За месец април на територията на Община Русе са обявени 635 работни места, или със 127 повече от предходния месец. Можем да твърдим, че увеличението се дължи преди всичко на организираната на 12 април обща трудова борса, с която Русе се включи в Европейския ден на работодателя". Това заяви Таня Райкова, началник отдел "Активна политика на пазара на труда" при дирекция "Бюро по труда" - Русе на редовна пресконференция днес. 

Райкова отчете, че само в тази борса са взели участие над 30 представители на бизнеса, като работодателите са обявили 427 работни места. Събитието е било посетено от над 400 лица, които са имали възможност да се срещнат лице в лице с работодатели. 

Към края на април нивото на безработица в Община Русе е 4.2%, което е с 5.1% по-ниско от средното за страната. Към 30 април регистрираните безработни са 3385, като Дирекцията отчита намаление със 164 спрямо предходния месец. Преобладават регистрираните със средно образование - 53% от всички, следват висшистите - 27%, и с основно и по-ниско образование - 20%. Запазва се делът на регистрираните безработни над 50 години - около 41%. Намаляват регистрираните младежи.

За изминалия месец в Община Русе са постъпили на работа общо 380 човека.

През април по традиция преобладават свободните работни места, свързани с предстоящия туристически сезон - в хотелиерството и ресторантьорството, както и общи работници и специалисти в строителството, шевното производство и други. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама